Mobil uygulama patenti, mobil uygulamaların teknik özelliklerinin korunması için başvurulan hukuki bir süreçtir. Bu süreç, mobil uygulama geliştiricilerinin yarattıkları özgün buluşları ve teknik özellikleri korumak adına izin verilen bir hak türüdür. Mobil uygulama patenti almak, geliştiricilere uygulamalarının belirli özelliklerini diğerlerinden ayırt etme ve bu özellikleri koruma şansı verir. Bu patent, mobil uygulama endüstrisindeki rekabeti artırmak ve yeni fikirlerin teşvik edilmesini sağlamak adına önemli bir rol oynar.
Patent almak çeşitli durumlar için farklı süreçler gerektiriyor fakat bu yazımızda ana hatlarıyla sizleri mobil uygulama patenti alma hakkında bilgilendireceğiz.
Mobil Uygulama Patenti Nedir?
Mobil Uygulama Patenti, mobil uygulamaların teknik özelliklerini korumak için geliştiricilere sağlanan bir hukuki süreçtir. Bu süreç, mobil uygulama geliştiricilerinin yarattıkları özgün buluşları ve teknik özellikleri kanunen korumalarına olanak tanır. Uygulama patent, geliştiricilere uygulamalarının belirli özelliklerini diğerlerinden ayırt etme ve bu özellikleri koruma şansı verir. Mobil uygulama patenti, mobil uygulama endüstrisinde rekabeti artırır ve yeni fikirlerin teşvik edilmesine önemli katkıda bulunur. Aynı zamanda, geliştiricilere, izinsiz kullanım ve taklitlerle mücadele etme gücü sağlayarak fikri mülkiyetlerini koruma imkanı sunar.
Mobil Uygulama Patenti Almak Mümkün Müdür?
Projeniz sadece yazılım içeriyorsa T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden telif hakkı belgesi alarak koruyabilirsiniz. Fakat projeniz mobil araçlar, bilgisayarlar ve donanımlarda uygulanarak kullanılıyorsa uygulama patenti almak için patent başvurusu yaparak mobil uygulama fikrinizi ya da projenizi koruma altına alabilirsiniz.
Mobil Uygulama Patenti Alma Şartları Nelerdir?
Mobil uygulama patenti için temel şart, uygulamanın teknik açıdan yenilikçi olmasıdır. Başvurulan uygulamanın, daha önce benzeri olmayan yeni bir teknik veya işlev sunması gereklidir.
Mobil uygulama patenti almak için başvurulan uygulamanın, bir teknik problemi çözmeye ya da bir ihtiyacı karşılamaya yönelik teknik bir çözüm sunması önemlidir.
Patent başvurusu yapılırken, uygulamanın teknik ayrıntıları, yenilikleri ve işleyişi detaylı ve anlaşılır bir şekilde açıklanmalıdır. Patent ofisine sunulan bilgilerin net ve kapsamlı olması gereklidir.
Şartlarını sağlıyor ise mobil uygulama için patent almak mümkündür.
Mobil Uygulama Patenti Nasıl Alınır?
Öncelikle uygulamanızın ulusal ve uluslararası bağlamda yeni olması gerekmektedir. Patent için başvuru aşamasında tarafımızca gerçekleştirilen işlemler aşağıda sıralanmaktadır;
- Ulusal ve uluslararası patent veri tabanlarında uygulamanızın mevcudiyetinin araştırılması
- Uygulamanıza ilişkin, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, tarifname olarak adlandırılan dosyanın oluşturulması
- Oluşturulan dosyanın Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvurusunun yapılması aşamalarından oluşmaktadır.
Uygulama patenti alınması konusunda, mobil uygulama patenti süreci hakkında daha ayrıntılı bir şekilde bilgi edinmek için firmamızı arayarak bünyemizdeki patent uzmanlarımızdan bilgi edinebilirsiniz.
Uygulama Patenti Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Uygulama patenti veya mobil uygulama patenti olarak bilinen patent tescil başvurusu yapılırken gerçek kişi (şahıs adına) veya tüzel kişilik (Limited şirketi, Anonim şirketi vb.) adına farklılık göstermektedir. Başvuru sahibi tüzel kişilik adına olabilse de buluş sahibi gerçek kişi adına olmak zorundadır.
Şahıs Başvurusu
- Uygulamanızı ayrıntılıca anlatmanız gereken buluş bildirim formunun doldurularak tarafımıza iletilmesi
- Kimlik bilgileri (T.C. kimlik no, ad, soy ad)
- Adres
- Mail adresi
- Telefon Numarası
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
Tüzel Kişi (Şirket) Başvuruları
- Uygulamanızı ayrıntılıca anlatmanız gereken buluş bildirim formunun doldurularak tarafımıza iletilmesi
- Vergi Numarası
- Vergi Dairesi
- Adres
- Mail Adresi
- Telefon Numarası
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
Uygulama Patenti Ücreti
Uygulama patenti fiyatı, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödenen patent tescil harcı ve Cadde Patent olarak firmamızın aldığı vekillik hizmet bedeli ile belirlenmektedir. Uygulama patenti ücreti hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayarak Cadde Patent uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.