Uluslararası Patent Nasıl Alınır?

Kişi ya da kurumlar bir ürün veya buluş gerçekleştirdiklerinde bunun sahibi olduklarını da ispatlamak isteyeceklerdir. Bu ispat işlemi için, gerekli olan kriterlere ürünlerinin uygun olduğunu beyan etmeleri gerekecektir. Bu beyan işlemini gerçekleştirmek içinse birtakım prosedürleri uygulamaları zorunlu olacaktır. Ürün ya da buluş hangi ülkede yapıldı ise o ülke kanunlarına göre patent alınabileceği gibi uluslararası arenada da ürünlerinin patent hakkını almaya hakları olacaktır. Ürün Türkiye’de patent hakkına sahip olacaksa Türk Patent ve Marka Kurumu bu işlerden sorumlu kurumdur. Patent hakkı alındığında ürün ya da buluşun kanuni hakları koruma altına alınmış olur. Bu hak sayesinde haksız kazanç elde etmek isteyen kişiler engellenmiş olur. Uluslararası Patent Nasıl Alınır ? Şeklinde oluşacak bir soruya ise yanıt aranması ürün sahibinin merak ettiği konular arasında yer alacaktır.

Patent alındığında kişi ya da kuruluşlar sahip oldukları ürün ya da buluşun kendilerine ait olduğunu kanıtlamış olurlar. Bir buluş veya ürün benzerlerinden farklı özelliklere sahipse onu gerçekleştiren kişiye ait olduğunun ispatlanması da bir zorunluluktur. Aksi halde üçüncü şahıslar tarafından kullanılması ve kazanç elde edilmesi söz konusu olacaktır. Bu tür bir durumla karşılaşmak istemeyen ürün sahipleri patent başvurusu yaparlar. Buluş hangi kapsamda değerlendirilecekse bu konu da dikkate alınacak hususlar arasında yer alır. Patent hakkı ürüne ait satılma, pazarlanma veya kullanma haklarını güvenceye almak demektir. Patent belgesi ürün sahibine ürünün kime ait olduğuna dair verilen bir evraktır. Patent sahibi Uluslararası Patent Nasıl Alınır?Konusunun da merak edecektir.

Uluslararası Patent Nasıl Alınır?

Ülke sınırları içinde hareket ediliyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapan ürün sahibi hazırlanacak araştırma raporuna göre hareket edecektir. Buluşa ait özet bilgileri içeren evrakların yanı sıra tarifname adı verilen ve genel bilgilerden oluşan bir evrak da hazırlanacaktır. Dosya hazırlandıktan sonra kuruma iletilmelidir. Tarifname ürün ya da buluşa ait detaylı bilgileri içereceğinden dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Patent araştırması yapıldığında ürünün Dünya genelinde bir patent hakkının olup olmadığı da anlaşılabilmektedir. Araştırma sayesinde vakit kaybı yaşamanın da önüne geçilmiş olur. Ürün için harcanması planlanan bütçe de bu sayede güvence altına alınmış olur.

Uluslararası Patent Nasıl Alınır ? Sorusuna yanıt arayanların Avrupa için patent almak istediklerinde yapmaları gereken Avrupa Patent Ofisi’ne başvuru yapmak olmalıdır. Uluslararası patent başvurusu için ise Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi görev yapmaktadır. Ülkeler, yapılan anlaşmalar doğrultusunda uluslararası patent alma konusunda çalışmalar yaparlar. Türkiye de bu anlaşmalara taraf olan ülkeler arasında yer almaktadır. PCT adı verilen anlaşmaya taraf olan ülkeler bir buluşun birden fazla ülkede korumaya alınmasını kabul etmiş olurlar. Uluslararası patent almak isteyen başvuru sahipleri bunu direkt olarak WIPO’ya yaparak gerçekleştirebilmektedirler. Bu başvuru işlemi ayrıca üye ülkelerin ulusal ofislerine de yapılabilmektedir.

Yorum yapın

Cadde Patent fikri hakların yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası platformda hizmet vermektedir.

Çalışma Saatleri

9.00 - 18.00 Pazartesi - Cumartesi

Canlı destek ve ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Hemen Ara
Call Now Button