Yazılım Patenti Hakkında
Dünyadaki örnekler incelendiğinde kimi ülkelerin, yazılımları yazılım patenti ve faydalı model koruması altına aldığı görülmektedir. Örneğin Amerika ve Japonya’da yazılımlar fikir eserlerinden çok teknik yaratımlar olarak kabul edildiklerinden, patent altına alınarak korunmaktadırlar.
ABD’de yazılım patentleri yasaldır ve bu çerçevede Apple, Microsoft, IBM, Sun Microsystem ve benzeri büyük şirketler binlerce yazılımın patentine sahiptirler. Ancak Avrupa Patent Konvansiyonunda ve Avrupa Patent Organizasyonu üyesi pek çok ülkenin yasal düzenlemelerinde yazılımlar patent koruması altına alınmamaktadırlar. Dolayısıyla yazılımlar sadece ABD’de patent ile korunmakta, Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde eser korumasından faydalanmaktadır.
Yazılım patent koruması, bilgisayar yazılımını korumanın tek yolu değildir. Telif hakkı koruması, herhangi bir yeni kodun oluşturulması ve “sabitlenmesi” (diske kaydedilmesi) üzerine yazılıma otomatik olarak verilir. Ancak telif hakkı yasası kapsamında verilen haklar, bilgisayar kodunun kopyalanmasıyla sınırlıdır. Telif hakkı yasası, yazılımın altında yatan fikri asla korumaz. Başka bir deyişle, birisi yazılımınızı görüntülerse ve sıfırdan aynı işlevi gören yeni bir kod yazarak “fikrinizi çalarsa”, telif hakkı yasası onları durdurmaz. Bilgisayar yazılımları; eserler kapsamında değerlendirilir. Bu sayede, yazılım telif hakkı ile korunmalarına rastlanır. Ancak, yalnızca bilgisayar üzerinde çalışabilen yazılımlar; patent tescilinden ziyade yazılım telif hakkı tescili ile korunur.

Yazılım patenti nasıl alınır diye düşünenlerin önünde farklı seçenekler vardır.
- Bilgisayar yazılımına ilişkin eser koruması için başvuruda bulunulabilir.
- İçeriğinde bilgisayar yazılımı barındıran donanım/yöntem için patent başvurusunda bulunulabilir.
- İsteyenler; yukarıdaki her iki seçeneği de birlikte yapma şansına erişirler.