Cadde Patent
Fikir Patenti Hakkında
Genellikle fikir patenti olarak bilinen ibarenin doğru tanımı patent tescilidir. Bir fikrin patentini almak ile fikrinizi henüz faaliyete geçirmemiş olsanız dahi üçüncü kişilere karşı koruma altına alınmasını sağlarsınız. Özetle fikir patenti koruması başvuru yapılması ile başlamaktadır.
Fikir Patenti Nedir ?
Fikir patenti almak ya da proje patent alma kavramı daha çok patent almaya ilgisi olan kişiler tarafından kullanılan bir kavramdır. Aklınıza bir fikir geldiğinde hemen üretme aşamasına geçemeyebilirsiniz ancak fikrinizi patent tescili ile koruyup, patent konusu fikrinizi hayata geçirene kadar başkalarının kullanmamasını sağlayabilirsiniz. Yani bir fikrin patentini almak aslında Patent Tescil işlemidir ve Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilmektedir.
Fikir Patenti Alınabilir Mi ?
Alma Şartları Nedir ?
Fikir patenti başvurusu yapılabilmesi için üç şart mevcuttur. Bu şartlar;
• Fikrin mevcutta var olmaması, yeni olması
• Buluş basamağı olması
• Sanayide üretime ya da kullanmaya uygun olması Şartlarını sağlıyor ise fikrin patenti alınır mı sorusunun cevabı evettir, bir fikir için patent almak mümkündür.
Fikir Patenti Nasıl Alınır?
Öncelikle fikrinizin ulusal ve uluslararası bağlamda yeni olması gerekmektedir. Fikir patentinin alınmasında başvuru aşamasında tarafımızca gerçekleştirilen işlemler aşağıda sıralanmaktadır;
- Ulusal ve uluslararası patent veri tabanlarında fikrinizin araştırılması yani fikir patenti sorgulama işlemi
- Buluş basamağı olması
- Oluşturulan dosyanın Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvurusunun yapılması aşamalarından oluşmaktadır.
Şartlarını sağlıyor ise fikrin patenti alınır mı sorusunun cevabı evettir, bir fikir için patent almak mümkündür.

Fikir Patent Başvurusu İçin
Gerekli Olan Belgeler
Fikir patenti ve/veya proje patenti olarak bilinen patent tescil başvurusu yapılırken gerçek kişi (şahıs adına) veya tüzel kişilik (Limited şirketi, Anonim şirketi vb.) adına farklılık göstermektedir. Başvuru sahibi tüzel kişilik adına olabilse de buluş sahibi gerçek kişi adına olmak zorundadır.
Tüzel Kişi (Şirket) Başvuruları
- Fikrinizi ayrıntılıca anlatmanız gereken buluş bildirim formunun doldurularak tarafımıza iletilmesi
- Vergi Numarası
- Vergi Dairesi
- Adres
- Mail adresi
- Telefon Numarası
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
Şahıs Başvurusu
- Fikrinizi ayrıntılıca anlatmanız gereken buluş bildirim formunun doldurularak tarafımıza iletilmesi
- Kimlik bilgileri (T.C. kimlik no, ad, soy ad)
- Adres
- Mail adresi
- Telefon Numarası
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
Patent Uzmanı ile Çalışmanın Avantajları
Fikir patenti başvurusu yapmadan önce muhakkak bir patent mühendisine danışılmalıdır. Korunması istenen fikrin patent mühendisi tarafından buluş basamağı içerip içermediğine karar verilmesi akabinde patent veri tabanında ilgili araştırma işlemi yapılmaktadır.
Ön araştırma sonucunun olumlu olması halinde başvuru aşamasına geçildiğinde ise tarifname, istemler, özet ve resimlerden oluşan dosyanın Türk Patent ve Marka Kurumu’nun uygun gördüğü biçimde hazırlanması, buluş konusunun iyi izah edilmesi ve sürecin daha sağlıklı, sorunsuz ilerlemesi için patent uzmanı ile çalışmak çok önemlidir.
Fikir Patenti Ücreti
Fikir patenti fiyatı, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödenen patent tescil harcı ve Cadde Patent olarak firmamızın aldığı vekillik hizmet bedeli ile belirlenmektedir. Fikir patenti ücreti, fikir patenti fiyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayarak Cadde Patent mühendis kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.