Sınai mülkiyet hakları kapsamında bir ürün ya da buluş gerçekleştirildiğinde bu buluşun sahibine iade edilmesi gereken haklar vardır. Bu haklar o ürüne ait kullanım, satma ya da pazarlama hakları olarak belirlenmiştir. Ürünün kim ya da hangi firma tarafından bulunduğuna dair bir kayıt olan patent hakkı resmi bir belgedir. Ürüne ait çeşitli hakları sahibine veren bu belge belli bir süre için geçerli olmasına rağmen başvuru neticesinde süre uzatılabilmektedir. Patent alınması sonucu ürünün hakları koruma altına alınırken üçüncü şahıslar tarafından haksız bir kazanç elde etmenin de önü kesilmiş olur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı hizmetler yürüten bir kurum olan Türk Patent Enstitüsü Ankara’da bulunmaktadır. Patent Dosyası Nasıl Hazırlanır ?Sorusu için izlenmesi gereken bazı merhaleler de bilinmek istenecektir.
Türk Patent Enstitüsü, sınai mülkiyet hakları söz konusu olduğunda çalışmalarından yararlanılacak kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurum 1994 yılında kurulmuştur ve faaliyetlerini sürdürmekte olan bir kurumdur. Kuruma ait birçok görev söz konusudur. Kurumun üstlendiği görevler arasında kişilerin sanayi ve mülkiyet hakları konusunda bilinçlendirilmesi de dahil olmak üzere birçok konu vardır. Patent tescili, tasarım tescili, faydalı model onayı gibi tüm işlemler bu kurumun sorumluluk alanında yer almaktadır. Patent Dosyası Nasıl Hazırlanır ? Bu konuyu merak eden kişilerin yapacağı araştırmalar arasında patentin ne olduğundan nasıl alınacağına değin geniş bir yelpazede konu üretmek mümkündür.
Patent Dosyası Nasıl Hazırlanır ?
Patent alma işlemine başvurmak isteyecek kişiler için izlenmesi gereken çeşitli aşamalar söz konusu olacaktır. Bu aşamalardan biri de dosyanın hazırlanma süreçlerinden oluşan kısımdır. Patent alınmak istenen ürün ya da buluşun sahip olması beklenen özellikler dosyada ayrıntılı olarak anlatılması gerekeceğinden konu üzerinde titizlikle durulması da önem arz edecektir. Dosya hazırlanmadan önce de bir araştırma yapılması faydalı olacak yöntemler arasındadır. Patent alınmak istenen ürüne ait benzer ya da aynı türde bir ürün olup olmadığı anlaşıldığında başvuru işlemleri daha sağlıklı işleyecektir. Aksi takdirde ürüne yapılacak yatırım ürün sahibi açısından kazanç kaybı yaşanmasına yol açabilir. Bu risklerin ortadan kaldırılması ön araştırma sonucuyla mümkün olabilir.
Dosya hazırlanma aşamasında içinde bazı bilgilere yer verilmesi gerekecektir. Bu bilgiler arasında başvuru sahibine ait kimlik bilgileri, buluşa yönelik teknik bilgiler gibi konular mevcuttur. Dosyada yer alan bilgiler eksiksiz ve doğru olarak beyan edilmelidir. Özet kısmında başvuru konusunu ilgilendiren bir özet ve ardından tarifname adı verilen ve buluşa ait tüm detayların ifade edileceği kısım yer alacaktır. Tarifname başvurunun önemli bölümlerinden biri olacağından tüm detaylar anlatılması gerekecektir. Bu kısımda buluşun sanayiye uygulanabilir yanları, yeni oluşu ve benzersiz oluşu ifade edilecektir. Başvuru şekil yönünden inceleme, araştırma kısımlarını da içinde barındırmaktadır. Tarifname hazırlanırken alanında uzman olan kişilerin bunu yapması hak kaybını önlemek adına önemlidir. Patent Dosyası Nasıl Hazırlanır ? Sualini yönelten kişilerin tüm bu detaylara hâkim olması yararlarına olacaktır.