Cadde Patent
Yurtdışı Patenti Hakkında
Patent ya da faydalı model belgeleri, hangi ülkede alınmışsa o ülkede koruma sağlayan belgelerdir. Bu sebeple Türkiye’de aldığınız patent belgesi ya da faydalı model ancak Türkiye’de koruma sağlar. Diğer ülkelerde de buluşun korunması istendiğinde, istenilen ülkelerin patent ofislerine, tescil için müracaat edilmesi gerekir. Türkiye’de yapılan başvurunun, başvuru tarihinden itibaren 1 YIL içerisinde Paris Sözleşmesi’ne üye diğer ülkelere de başvuru yapılması ve bu başvuru sırasında RÜÇHAN HAKKI talep edilmesi halinde, Türkiye’deki başvuru tarihi ile diğer ülkelere yapılan başvuru tarihi arasında üçüncü kişilerin aynı buluş için yapacakları başvurular ve alacakları patentler hükümsüz sayılır.
PCT Süreci Nasıl İşler?
- TPMK’ ye yapılan PCT başvurusu kayıt için WIPO ve araştırma için EPO’ ya gönderilir.
- WIPO ve EPO başvuru sahibine “alındı belgesi” gönderir.
- EPO araştırma raporunu başvuru sahibine gönderir.
- WIPO başvuruyu yayınlar.
- Son olarak; başvurunun WIPO tarafından yayınlamasını müteakip, ilk başvuru (varsa rüçhan) tarihinden itibaren 30 ay içerisinde, başvuru sahibi tarafından 152 ülkeye PCT ulusal aşama başvurusu yapılabilir.
Yurtdışı patent fiyatları, yurtdışı patent sorgulama, yurtdışı tescil, ulusal patent başvurusu, ulusal patent tescil süreçleri gibi konularda yardım almak için uzmanlarımızı arayabilirsiniz.
Yurtdışı Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Temel olarak yurt dışında üç şekilde patent başvurusu yapılabilir.
- Ulusal Patent: Korumanın sadece 2-3 ülkeyle sınırlı kaldığı durumlarda tercih edilmelidir.
- PCT (Patent İşbirliği Anlaşması): Çok fazla ülkede patent koruması talep ediliyorsa tercih edilmelidir.
- EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi): Sadece Avrupa kapsamında bir koruma düşünülüyorsa tercih edilmelidir.
Uluslararası Patent Tescili Nasıl Yapılır?
Uluslararası patent başvuruları Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi (Wipo) bünyesinde yapılmaktadır. Türkiye de 1996 yılında bu anlaşmaya taraf olmuştur. Taraf ülkelerin herhangi birinde yapılan başvuru ile diğer taraf ülkelerde de patent hakkı istenilmesini sağlar. Ayrıca uluslararası patent maliyeti açısından da ülkesel başvurulara nazaran avantajlıdır. Toplamda 152 ülke anlaşmaya taraftır.
Uluslararası Patent Tescili Nasıl Yapılır?
Her tescil başvurusunda olduğu gibi PCT başvurusunda da oldukça dikkatli adımlar atılmalıdır. Ancak PCT başvuruları işletmelerin patent tescili maliyeti açısından daha yüksek olduğu için tescil işlemlerinde daha detaylı çalışılması gerekir. Ayrıca buluş sahipleri, buluşunu dünyaya açacağı için daha sonrasında meydana gelebilecek fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlalinden olumsuz olarak etkileneceklerdir. Uzman patent ve marka vekilleri PCT başvurusu için işletmelere profesyonel danışmanlık sunarlar. İşletmelerin uzman patent ve marka vekilleri ile PCT başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri aldıkları riski en aza indirger. Uluslararası patent başvurunuzun yolunda gitmesi, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için ve uluslararası patent ücretleri, uluslararası patent sorgulama, uluslararası patent araştırma, dünya geneli patent sorgulama gibi sorularınız için bizi arayarak uzman ekibimizden yardım alabilirsiniz.